Tijmijs met gebakken vijgen en Kombucha van Groene Jasmijnthee

tijmijs met gebakken vijgen

Recept -Tijmijs met gebakken vijgen en Kombucha van Groene Jasmijnthee.

Ik heb er nooit gegeten – Christophe in Amsterdam – maar dit recept van hun is bij ons thuis legendarisch!

Bij dit roomijs serveer je warme vijgen gebakken in roomboter en honing, afgeblust met sinaasappelsap.
Ik drink er een kombucha van Groene Jasmijnthee bij.

Dit ijs is makkelijk te maken en zeker een aantal weken in de vriezer te bewaren (als je dat lukt). De combinatie van warm met koud en een champagneglas kombucha is goddelijk!

 Wat heb je nodig voor ca. 8 personen (je houdt ijs over! Yes!)

  • 1 liter volle melk
  • 1 liter slagroom
  • 400 gr suiker
  • 12 eierdooiers (zijn ze klein, neem dan 16 stuks) (van het eiwit dat je bewaard, maak je later merinque)
  • 12 verse vijgen 
  • 80 gr roomboter
  • ca 150 gr honing
  • 3-4 dl sinaasappelsap

Aan de slag

Breng de melk aan de kook en voeg de tijm toe en laat 30 minuten van het vuur intrekken, hoe langer hoe sterker de smaak van de tijm. Houdt de deksel op de pan. Zeef de melk. 

Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker tot een luchtige massa. Doe de gezeefde afgekoelde melk erbij en zet terug op het vuur en blijf roeren tot de massa gaat binden. Blijf goed roeren en verhit het niet te ver door anders gaat het schiften. Zodra de massa bindt, je ziet dat het schuim tegen de rand verdwijnt, haal je direct de pan van het vuur en zeef je het opnieuw in een kom.  Zet de kom op ijs of in koud water en koel het terug. Roer de room erdoor. Heb je een ijsmachine, doe dan de massa in een ijsmachine en draai er ijs van of  maak ijs in een pan die je in de vriezer zet. Als de massa licht aangevroren is draai je met een handmixer het ijs smeuïg. Dit herhaal je enkele keren totdat je een luchtig ijs verkregen hebt. Dit kun je prima van te voren maken.

Halveer de vijgen. Zet de vijgen aan in een pan met hete boter, draai ze 1 keer om en zet de pan 10 minuten in een hete oven. Zet de pan weer op het vuur, voeg de honing toe en laat nog even bakken. Blus de vijgen af met het sinaasappelsap en kook het geheel in tot de helft. 

Serveer de warme vijgen met het tijmijs en leg wat verse takjes tijm op het ijs.

Tip: dit roomijs dient als basis voor het allerlekkerste ijs wat je thuis maakt. Gebruik in plaats van tijm je lievelingsthee, kruiden of specerijen om je roomijs een smaak te geven. Voor matcha roomijs, voeg je aan het ijs 2-4 eetlepels matcha toe.

Lekkere theeën voor thee-roomijs zijn: Da Hong Pao (oolong thee), jasmijnthee (delicaat), Houjicha (geroosterde groene thee).

Kombucha time

Serveer de kombucha van groene jasmijnthee koud in een champagneglas bij het dessert.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen