Recept – Geroosterde pompoen met Tie Guan Yin

Geroosterde pompoen met sinaasappel en Tie Guan Yin oolong thee

Ik maakte dit bijgerecht in Spanje, toen ik werd gevraagd om een week lang alle vegetarische gerechten te verzorgen en te combineren met passende thee erbij. Overheerlijk in Spanje, maar ook erg goed in Nederland. Zeker tijdens de herfstmaanden. 

 

Ingrediënten (4-6 personen)

1 flespompoen geschild en in dikke plakken van een cm gesneden
2 eetlepels olijfolie
1/2 theelepel vers gemalen nootmuskaat
1½ eetlepel honing (vloeibaar)
1 ½ theelepel azijn
40 gr plakken pecorino, manchego of parmezaan
1 ½ eetlepel tijmblaadjes
20 gr geroosterde pompoenpitten
zout en zwarte peper versgemalen

sinaasappelolie:
2 sinaasappels (geschild, in parten en bewaar het sap voor de dressing)
45 ml olijfolie

Aan de slag

Verhit de oven voor op 240 ºC (of hoogste stand) 

Voor de sinaasappelolie: schaaf de sinaasappels kaal zonder het wit aan de schil en snij dit grof, ca 15-20 gram heb je hiervoor nodig. Heb je meer dan leng je dit naar verhouding aan met olijfolie. Doe dit samen met de olijfolie in een keukenmachine en mix. doe alles voor ca. een uur in een schaaltje om de smaken goed te mengen en zeef vervolgens de olie. Bewaar de olie in een kannetje en wat je over hebt in een klein beugelflesje voor een andere keer of gebruik voor een salade (heerlijk!). De restjes schil kun je weggooien.

Meng de pompoenschijven met de olie, nootmuskaat, ½ theelepel zout en peper op een diepe bakplaat met bakpapier bekleed. Leg de schijven een beetje uit elkaar, ze mogen elkaar niet overlappen en rooster ze ca. 20 minuten goudbruin, keer ze halverwege de baktijd om. Laat de pompoen tot kamertemperatuur afkoelen.

Ondertussen neem je een klein steelpannetje en giet je daar de honing in en breng aan de kook totdat het een donkerbruine caramel is geworden. Haal nu de pan van het vuur, doe er de sinaasappelparten bij, de azijn en 1 eetlepel opgevangen sap, roer door en zet opzij.

Serveer de pompoenschijven mooi geschikt op een schaal, leg er plakken pecoriono of een ander kaas over, giet er de honing-sinaasappeldressing 0ver en garneer met de geroosterde pompoenpitten en tijmblaadjes.

Heerlijk bij pilaf of risotto met paddenstoelen en kaneel! 

Teatime

Weeg ongeveer 2 gram thee af per persoon. Kook ondertussen het water, ik kies voor deze theesoort het liefste Spa blauw. Ik weet het, het klinkt een beetje decadent, maar deze theesoort is zo verfijnd van smaak, dat elk beetje kalk in het water de smaak teniet kan doen. Ik kook het water op 100°C graden en serveer het in een Turks thee glas, of iets afgekoeld zelfs in een wijnglas. 

 

Geniet!

Aanbevolen artikelen