Coldbrew van onsterfelijkheidskruid

coldbrew

Coldbrew van onsterfelijkheidskruid. Een lekkere, gezonde, suikervrije, frisse koude thee die naar citrus, mint en zoethout smaakt.

Wat is coldbrew? Onsterfelijkheidskruid? Eeuwiglevenkruid? Bestaat dit? Jazeker! Maar of ons dit eeuwig in leven houdt…….

Een coldbrew is simpelweg koude thee. Heel verfrissend en lekker als dorstlesser, als mooie smaakmaker bij een gerecht in plaats van alcohol en niet onbelangrijk, super gezond! Coldbrew bevat minder cafeïne en de witte thee koud gezet, bevat meer anti-oxidanten dan met heet water gezet.
Je neemt zuiver mineraalwater en daar voeg je verse of gedroogde kruiden aan toe met een mooie pure thee die je lekker vindt. In dit geval een mix van verveine (citroenverbena), mint, tulsi (heilige basilicum), onsterfelijkheidskruid en een witte thee. Ik heb als witte thee voor Bai Mu Dan gekozen, White Peony, die heeft een mooie smaak en is niet overheersend. De avond voordat je het wilt gebruiken zet je de fles met water, thee en kruiden in de koelkast. De volgende dag zijn de smaken goed losgekomen en kun je de ‘overnight tea’ drinken. 

Gynostemma pentaphyllum komt van oorsprong voor in China en Japan en staat bekend als Jiao Gu Lan (of aan elkaar geschreven) en wordt ook  ‘5 bladige ginseng’ genoemd vanwege de saponinen die simpel gezegd lijken op ginsenosiden van ginseng. Een andere naam die gebruikt wordt is ‘eeuwiglevenkruid’. Het is een plantje dat in China gebruikt wordt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en na wetenschappelijk onderzoek begin jaren ’70 zelfs in ziekenhuizen. 
Vers smaakt het kruid naar zoethout met wat bittertonen net als de thee van gedroogd blad. Daarom koos ik voor een mix van verschillende kruiden om de zoethoutsmaak en dat bittertje af te zwakken. En dat is gelukt. Ik heb het recept hier onder staan zodat je het zelf eens kunt maken. De plant zelf is verkrijgbaar bij Vreeken in Dordrecht of als thee bij Hotsoup net als de tulsi.

Recept voor ‘overnight tea / coldbrew’:
1 liter bronwater (kraanwater kan ook)
2 gekneusde kleine takjes verse verveine (citroenverbena)
2 gekneusde blaadjes mint
1 theelepel Jiaogulan
1 theelepel Tulsi
1 eetlepel witte thee 

Proost!

Aanbevolen artikelen