Bokkenpootjes met Houjicha thee als ingrediënt

bokkenpootjes

Thee als ingrediënt. In dit geval gebruik ik thee om ganache van witte chocolade een smaak mee te geven.

Ik kan hier kort over zijn. Ik ben gek op een koekje bij de thee en bokkenpootjes zijn m’n favoriet, vooral zelfgemaakt. De bite is precies goed! een combinatie van krokant amandelschaafsel, de pure chocola, de romige ganache en als je een hap van het amandelkoekje neemt ervaar je van buiten stevigheid en taai van binnen. Heerlijk met een kop thee!
Ik drink er Houjicha bij. De thee die ik ook gebruik om de ganache een smaak mee te geven. Houjicha is een geroosterde, groene thee en heeft door het roosterproces een notige smaak. Bijkomend voordeel voor diegene die geen cafeïne willen drinken, door het roosterproces is de cafeïne zo goed als verdwenen. Een thee dus die je ook ‘s avonds kunt drinken. 

 

Wat heb je nodig voor ca. 14 – 20 bokkenpootjes?

 • 250 gr (pure) chocola om de koekjes in te dopen
 • 200 gr witte chocola om ganache mee te maken
 • 90 gr volle melk
 • 5 – 8 gr houjicha (mild – sterk)
 • 20 gr bloem, gezeefd
 • 65 gr amandelmeel
 • 75 gr poedersuiker (gezeefd)
 • 100 gr eiwitten (ca. 3 eieren)
 • snufje zout
 • 110 gr fijn tafelsuiker
 • zakje amandelschaafsel 

Aan de slag

Ik weeg eerst alles af in schaaltjes en zet dit klaar. Neem 2 bakplaten en leg op elk bakpapier. Verwarm je oven voor op 180ºC (hete luchtoven). 

         
Maak eerst de ganache. Neem hiervoor een pannetje met de melk en de thee. Verhit dit totdat de melk nog net niet aan de kook is. Haal van het vuur en laat dit 10 minuten trekken met een deksel op het pannetje. Zet even opzij. Smelt ondertussen de witte chocola en doe daar de gezeefde warme melk bij. Roer goed door, totdat alles goed glad en gesmolten is en doe dit over in een spuitzak. Zet dit in de koelkast om in ca. 1-2 uur op te stijven. 

Neem vervolgens een grote, schone kom om de eiwitten met een snufje zout tot pieken met een handmixer te kloppen. Strooi beetje voor beetje de suiker bij de eiwitten zodat de suiker goed wordt opgenomen. Mix dit alles goed glanzend en stijf (niet te lang want dan stort het koekje in tijdens het bakken). 

Doe de poedersuiker, het meel en het amandelmeel bij elkaar in een kom en roer goed door elkaar. Meng dit alles met een spatel, in één keer door het stijfgeslagen eiwit. Spuit de koekjes in verstek op de 2, met bakpapier beklede, bakplaten. Het lukt mij meestal niet om 40 strepen te trekken maar een bokkenpoot van groter formaat is ook heerlijk! Strooi het amandelschaafsel over de koekjes en bak de koekjes ca. 10 minuten in de oven. Houd het goed in de gaten want het kan heel snel gaan. Ze moeten heel licht goudbruin zijn, eerder bleek. Laat de koekjes afkoelen. 

bokkenpootjes

Spuit op de helft van de koekjes de ganache en dek ze af met de andere helft van de koekjes. Smelt de chocolade waar je de koekjes in gaat dopen en dip beide kanten van het koekje in de chocola. Wacht nog even totdat de chocolade hard is en dan kun je aanvallen! 

Tip: voor de ganache kun je ook melkchocolade nemen of alleen de witte chocola. Witte chocola met matcha poeder is ook niet te versmaden. Er zijn veel verschillende smaken thee, kruiden, noten of specerij. Probeer wat jij lekker vindt en laat je fantasie de vrije loop! 

Teatime

Neem een klein theepotje en weeg 3 gram Houjicha thee af. Zet water op, en verwarm tot 80 ºC. Schenk 150 ml water van 80 ºC op de afgewogen thee, en laat de thee 2-3 minuten trekken.

Aanbevolen artikelen