Maaltijd-crostini met Hong Cha, een zwarte thee uit Thailand

Op een lome zaterdag ga je voor dit lunchgerecht. Zeker als je een stukje pompoen over hebt en geen idee wat er mee te doen. Dan is dit een ultiem moment je pompoen op te maken.
Dit gerecht at ik in een vegan lunchroom in Den Haag. Helaas is de lunchroom er niet meer maar nog wel het recept voor deze crostini. Heerlijk voor de lunch en bijkomend voordeel; de rest van de middag heb je geen trek meer. Maak het op een vrije dag, bij een brunch, als avondeten of in mini-uitvoering als amuse. De crostini van zuurdesembrood, top je met gegrilde pompoen, zuurkool, een dot guacamole en dukkah. Te lekker! Ik drink er een mooie zwarte Thaise thee bij ‘Hong Cha’ uit Chiang Rai, die je wel 2 tot 3 keer opnieuw kunt opschenken. Ik zeg: eet smakelijk!

Wat heb je nodig voor 1 persoon?

  • zuurdesembrood, flinke boterham 
  • olijfolie
  • pompoenschijven van een 1/2 cm dik
  • 1/2 of hele avocodo
  • chilipeper
  • citroensap naar smaak 
  • 1/2 teentje knoflook uit de pers
  • Hymalaya zout
  • ca 75 gr zuurkool
     
    Ingrediënten voor een pot vol dukkah: 
  • 280 gr geroosterde hazelnoten
  • 4 eetlepels sesamzaad
  • 4 eetlepels zonnebloempitten
  • 4 eetlepels venkelzaad
  • 4 eetlepels komijnzaad
  • 4 eetlepels nigellazaad
  • 1/2 eetlepel ras el hanout 
  • 1/2 eetlepel hymala zout
  • vers gemalen peper 

Aan de slag

Verwarm je oven voor op 200ºC.  Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daar de schijven pompoen met de zuurdesemboterham op, besprenkel allebei met olijfolie. Doe de bakplaat in de oven en houd alles goed in de gaten, draai alles een keer om zodat de pompoen en crostini goudbruin kleuren. De crostini gaat wat sneller en haal je er eerder uit.
Ondertussen maak je de dukkah door alle ingrediënten in een keukenmachine fijn te malen. (Ik ga voor het snelle werk. Je kunt ook de zaden in een vijzel fijn draaien maar dan ben je wel even bezig.) Doe dit alles daarna in een koekenpan en verhit ca. 5 minuten roerend totdat alles gaat geuren. Laat niet verbranden. Neem de pan van het vuur en laat het afkoelen. 
Maak guacamole van de avocodo met wat citroensap, de knoflook, mespuntje chilipeper en zout, prak het door elkaar en proef of het op smaak is. Zet even opzij.

Nu ga je stapelen. Je neemt de crostini, legt daar de geroosterde plakken pompoen op, gevolgd door een handje zuurkool, 1 – 2 eetlepels guacamole, en als laatste strooi je er dukkah over. 

– Heb je geen pompoen maar nog wel een zoete aardappel over, dan kan je dat ook gebruiken.
– Dukkah is ook lekker over salade, stukje vis, vlees of andere (gegrilde) groenten, bloemkool is erg lekker. Je kunt willekeurige specerijen of notenmengsels gebruiken om je dukkah een eigen smaak te geven.

Teatime

Neem een klein theepotje en weeg 3 gram thee af.
Zet water op, en verwarm tot 90 ºC. Schenk 150 ml water van 90 ºC op de afgewogen thee, en laat de thee 2 minuten trekken.
Dit kun je herhalen. Eventueel nog een derde keer en dan zet je de thee met 100 ºC om de laatste aroma’s er uit te trekken.

Ariadne Vogel

Ariadne Vogel, theesommelier en kombucha producer, de on even weken aanwezig op biomarkt Almere bij de Stadsboerderij. Verkoop van thee, kruiden en kombucha of op afspraak.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *