Noors gebak met matcha glazuur en Sencha Kagoshima

noorsgebak 9

Recept – Noors gebak met matcha glazuur en Sencha Kagoshima

Wat mij betreft een ‘match made in heaven’, deze simpel te maken zoete lekkernij van bladerdeeg, soezendeeg en glazuur van poedersuiker. Voor een groene glazuur heb ik matcha door de poedersuiker gemengd ook om de zoetheid een beetje te dempen. De smaak van matcha is heel subtiel aanwezig en herkenbaar.
Je hebt verschillende klassen matcha. Gebruik in dit geval de ‘cooking grade’ omdat de matcha qua aroma toch een beetje wegvalt door de smaak van het bladerdeeg en soezendeeg. Het zou zonde zijn, hier een hele dure matcha voor te nemen.
Om toch het gevoel te hebben dat ik een Noors gebakje in Japan eet;) drink ik er een biologische groene Japanse thee bij. Sencha Kagoshima. De thee is in mei-juni geoogst en heeft de specifieke geur en smaak die kenmerkend is voor Sencha. De thee is afkomstig uit Kagoshima en groeit op een hoogte van 250 tot 550 meter. De thee is licht gestoomd waardoor het blad nog mooi heel en groen van kleur is. Het ruikt heerlijk met een plezierig fris, zacht, romige, vegetale Sencha-smaak, één van m’n favoriete, groene theeën.

 

Wat heb je nodig voor 24 stuks?

  • 6 plakken roomboter bladerdeeg
  • 3 grote eieren
  • 200 gr water
  • 100 gr roomboter
  • snuf zout
  • 120 gr gezeefde bloem
  • 180 gr gezeefde poedersuiker
  • 7 gr matcha (naar smaak, wil je sterker, gebruik ca. 10 gr)
  • ca. 30 ml water
  • bakplaat bekleed met bakpapier

Aan de slag

Verwarm je oven voor op 215 ºC als je een oven met boven en onderwarmte hebt. Ikzelf bak in een hete luchtoven die kan tot 200ºC. Na ca. 10 minuten verlaag ik de temperatuur tot 190 ºC omdat het gebak anders te snel bruin bakt. Ook hier geldt: houdt het bakproces in de gaten. Je wilt luchtige soezjes op het bladerdeeg. Het is misschien de eerste keer uitproberen op welke hoogte je de bakplaat in de oven doet, noteer dit voor een volgende keer, net als de temperatuur en de baktijd.

Ontdooi 6 plakken bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Snij elke plak in 4 vierkanten. Leg ze iets uit elkaar. Je krijgt nu 24 vierkanten. Je kunt er ook voor kiezen om de plakken in helften snijden, krijg je grotere stukken. Misschien wel handiger want na 1 geproefd te hebben, wil je meer 😉

Neem een weegschaal en een steelpannetje, weeg daar 200 gr water in af, vervolgens doe je de afgewogen boter erbij en een mespuntje zout. Breng dit aan de kook, roer met een pollepel totdat al het boter gesmolten is. Zet het vuur uit en doe de gezeefde bloem er in 1 keer bij en roer opnieuw goed totdat je een vast deeg zonder klonten krijgt. Nu doe je 1 voor 1 de drie eieren erbij. Elk ei moet eerst goed opgenomen zijn voordat je het volgende ei toevoegd. Je hebt nu een mooi, glanzende, dikke crème. Verdeel de crème met 2 dessertlepels over de 24 vierkantjes en bak het in ca. 25 minuten in de oven. Als het gebak er mooi bruin uitziet, doe je de oven uit. Ik zelf doe bij een hete luchtoven de deur open om al het vocht te laten ontsnappen en laat dan met de deur dicht het gebak nog even nadrogen (3-10 minuten afhankelijk van je oven).

Ondertussen meng je poedersuiker met de matcha en giet je beetje voor beetje het water erbij terwijl je roert tot een dik glazuur. Laat dit niet te dun worden. Door te veel water erbij, druipt het van het gebak af. Is het te dun geworden, doe er weer poedersuiker bij.

Je haalt nu het gebak uit de oven en verdeelt het glazuur over de gebakjes.

 

Teatime

Neem een klein theepotje of een kyusu en weeg 3 gram Sencha af.
Zet water op, en verwarm tot 70 ºC. Schenk 150 ml water van 70 ºC op de afgewogen thee, en laat 2 minuten trekken. Wil je een grote pot met thee zetten, gebruik dan 10 tot 12 gram op 1 liter water.

Enjoy!

Aanbevolen artikelen