Bij een kom gebakken rijst ‘Korean Way’ mag natuurlijk ‘Kimchi’ niet ontbreken!
Wat is kimchi? Het woord kimchi wordt meestal vertaald met ‘verzonken groenten’ en verwijst naar de bereidingswijze, waarbij de groente wordt ingelegd in zout, het fermentatieproces op gang wordt gebracht en smaken veranderen.
Met als basis Chinese kool, een komkommer en paprika die ik nog had liggen, liet ik me tevens leiden door wat ik verder nog aan ingrediënten in huis had.
De ‘Wenshan Pouchong’ een oolong thee uit Taiwan smaakt hierbij met de gebakken rijst ‘Korean Way’ gegarandeerd lekker. Heb je deze thee niet in huis dan is een kop willekeurige groene thee er ook heerlijk bij. Ik koos voor ‘Korean Mystic Green’.
Wat heb je nodig?
- 1 Chinese kool
- halve komkommer
- halve rode paprika
- Himalaya zout, 2% van het gewicht van de groenten
- 1 stuk gember van ca 4 cm zeer fijn geraspt
- 2 teentjes knoflook zeer fijn geraspt
- chilipeperpoeder, ik gebruik een halve theelepel, maar hou je van pittig of heet, neem gerust meer
- 1-2 sesamzaadolie (geroosterd)
- 2-4 eetlepels shoyu (sojasaus)
- 1-2 eetlepels mirin
- 2 eetlepels bruine rijstazijn
- weegschaal
- vergiet
- grote kom
- weckpot of plastic doos die luchtdicht afgesloten kan worden
Aan de slag
Was de Chinese kool, snij het in grove stukken en laat uitlekken in een vergiet. Snij de komkommer over de lengte door de helft en snij in dunne plakjes van ongeveer een halve cm dik. Je krijgt dan halve maantjes. Doe die bij de Chinese kool in het vergiet. Snij de paprika in reepjes van ca. 2 cm. Doe alles bij elkaar in een grote kom, die je op een weegschaal zet en op 0 hebt ingesteld. Lees het gewicht van de groenten af en gebruik dit om te bepalen hoeveel zout je moet toevoegen. Dit is 2% van het gewicht. Voeg nu de hoeveelheid (2%) zout toe. Voeg de rest van de ingrediënten, de smaakmakers, toe en masseer alles met je handen goed door elkaar. Je kunt plastic wegwerp handschoenen gebruiken als je je handen schoon wilt houden. Proef of je nog iets extra’s moet toevoegen, misschien wil je wel meer gember of knoflook of mag er nog wat sesamzaadolie bij.
Als alles op smaak is, breng je het over in de weckpot of plastic doos die je luchtdicht afsluit, er mag geen zuurstof bij.
Het mooie van kimchi is dat je het vers kunt eten of je zet het een aantal uren tot maanden, donker en op kamertemperatuur weg, tot gebruik. De smaak wordt sterker naarmate je het langer laat fermenteren.
0-2 Maanden is de kimchi redelijk mild van smaak. Heeft het fermentatieproces 2 tot 3 maanden geduurd dan zijn de smaken complexer en al sterker en kun je het verwarmd of koud gebruiken. Van 3 tot 6 maanden is de kool slap geworden, de smaken nog steviger en heb je minder nodig. Verwerk het in soepen of sauzen.
Je kunt het proces sterk vertragen door de kimchi in de koelkast weg te zetten. Zolang er nog vocht in de pot of doos zit en niet open is geweest, kun je kimchi bewaren. Na openen is de kimchi nog een week in de koelkast houdbaar.
In feite kun je willekeurige groenten gebruiken zoals wortel, selderiestengel, biet, witte kool etc. Blijf experimenteren totdat je je favoriete kimchi hebt gemaakt. Het kost nauwelijks tijd om het te maken en het is supergezond en bovenal lekker.
Kimchi c.q. elk gefermenteerd voedsel of drank, bevat goede bacteriën die zorgen o.a. voor balans in je darmflora, je spijsvertering, versterkt je immuunsysteem, verlaagt ‘slechte’ cholesterol, vertraagt het verouderingsproces, werkt ontstekingsremmend en niet onbelangrijk zorgt voor een happy brain!
Teatime
Neem een klein theepotje of een kyusu en weeg 3 gram groene thee af.
Zet water op, en verwarm tot 70 ºC. Schenk 150 ml water van 70 ºC op de afgewogen thee, en laat 2 minuten trekken. Wil je een grote pot met thee zetten, gebruik dan 10 tot 12 gram op 1 liter water.
Geniet ervan!