Alcoholvrij borrelen

Waarom het beter is je glas wijn of bier te laten staan? Tsja, dat hoef ik je niet uit te leggen toch?  Maar vaak is het makkelijker gezegd, dan gedaan. Daarom heb ik hier een paar simpele tips voor je om je glas wijn of bier te vervangen door een alcoholvrije drank. Heb je het wel eens geprobeerd? Pas toen ik voor het eerst een maand ‘niet dronk’, zag ik hoe alcohol is ingeburgerd in mijn leven. Ik ben begonnen met Dry January, en inmiddels drink ik veel minder. En gezellig is het alsnog. Zeker als je ècht iets lekkers drinkt.

Voordelen van leven zonder alcohol

Je zult al snel ervaren dat je alerter wordt, beter slaapt, meer energie krijgt en je huid er beter uit gaat zien (alcohol werkt uitdrogend). Je lever is er ook blij mee. Het afbreken van alcohol namelijk duurt 1 tot 1,5 uur en wordt omgezet in aceetaldehyde, een stof die giftig is voor je lever met alle gevolgen van dien. Je hart en bloedvaten hebben er ook baat bij omdat je het risico op een hoge bloeddruk verminderd. Een hoge bloeddruk kan hartritmestoornissen teweeg brengen en in het ergste geval een hersenbloeding. Daarnaast is alcohol giftig voor je hersencellen en meer dan 6 glazen alcohol per dag zorgt voor (blijvende) schade aan je hersenen.

Hoe pak ik het aan?

 • Simpel gezegd: Geen alcohol drinken. Makkelijker gezegd dan gedaan maar het is een kwestie van doen.
 • Zoek iemand die dit met jou wil doen, of in ieder geval het met jou er over wil hebben
 • Zoek afleiding. Maak een wandeling bijvoorbeeld, bekijk hier goede tips:
 • Laat het anderen weten dat je aan “Dry January” of een andere maand doet; dan hoeft het ook geen discussie te worden
 • Ga er open minded in; je weet nooit waar je nu opeens achter kan komen
 • Zorg voor een heerlijk alternatief voor bij de borrel; zoals deze heerlijke kombucha van zwarte thee met vlierbessensap. Maak een coldbrew van (verse) kruiden, of thee. Neem hiervoor een beugelfles doe hier een eetlepel thee in, leng aan met koud water tot 1 liter en zet in de koelkast. Na ca. 8 uur de vloeistof zeven en inschenken in een mooi glas en met een takje kruid garneren.
 • Een aantal websites die je kunnen ondersteunen:
  – Simply Sober
  – Ik Pas
  – No Wine Today
 • Als je merkt dat het niet lukt om van de alcohol af te blijven, ook al had je met jezelf iets anders afgesproken; raad ik je aan eens een AA meeting te bezoeken, werkt heel verhelderend
  https://aa-netherlands.org/meetings_by_city/ 

Aanbevolen artikelen