Heerlijk als bijgerecht, of juist als makkelijke, voedzame 1 persoonsmaaltijd. Deze kom rijst heb je zo op tafel, is lekker, en gezond. Daar drink ik een mooie bloemige oolong thee bij, om alle smaken als een oosterse harmonie te laten zingen. Voor dit recept gebruik ik de thee Wenshan Pouchong, één van mijn favorieten. Het is een oolong thee uit Taiwan en past fantastisch bij dit gerecht.
Wat heb je nodig?
- Gekookte rijst genoeg voor 1 persoon
- 4 stengels bos ui in 1 cm stukjes gesneden
- 1 wortel julienne gesneden
- 1 stengel bleekselderij in dunne plakjes gesneden
- 1 stuk gember van ca 5 cm zeer fijn geraspt
- 1/2 teentje knoflook zeer fijn geraspt
- Zonnebloem olie
- Sesamzaadolie (geroosterd)
- 2 eetlepels Shoyu (sojasaus)
- 2 eieren
Aan de slag
Kluts 2 eieren in een kom. Verwarm ondertussen een halve eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan. Giet de geklutste eieren in de koekenpan en wacht totdat de bovenkant net gestold is en er stoom vanaf komt – dan is de omelet klaar. Laat de omelet op een bord glijden, rol op en snij in dunne sliertjes. Zet even apart.
Doe in dezelfde koekenpan opnieuw een halve eetlepel zonnebloemolie en een zelfde hoeveelheid sesamzaadolie. Bak hierin de wortel, bosui en selderij even aan op middelmatig hoog vuur. Doe na ca. 4-5 minuten de gekookte rijst erbij met de gember en de knoflook. Roer alles goed door. Voeg de reepjes omelet toe. Giet er nu een scheutje shoyu erbij en roer goed door. Proef of het goed op smaak is en voeg eventueel nog wat shoyu toe. Houd nu de rijst op laag vuur warm en zet ondertussen de thee.
Teatime
Neem een klein theepotje en weeg 3 gram thee af.
Zet water op, en kook tot 90 ºC. Schenk 150 ml water van 90 ºC op de afgewogen thee, en laat de thee 2 minuten trekken.
Eet de rijst met stokjes en drink de thee uit kleine theecupjes. In Japan noemen ze dit theepotje een ‘Kyusu’, en het drinkt erg lekker. De thee kan drie keer opgeschonken worden. De laatste opschenk met kokend heet water.
Enjoy!