Op zoek naar de perfecte match: hoe drink je de Ceylon Uva Blairlomond uit Sri Lanka?

ceylon uva

Tea-food pairing met thee Ceylon Uva Blairlomond OP 🍂 uit Sri Lanka

1e keer deze thee geproefd met gebakken aardappeltjes met mayonaise en een salade van ijsbergsla, paprika, geitenkaas en cashewnoten. De smaak van de thee werd overtroffen door de vetheid van de gebakken aardappelen en verdween compleet. Ook bleef hij niet overeind met de geitenkaas, een te sterke smaak.

2e keer de thee gedronken bij een mueslibroodje belegd met roomboter en een pittige extra belegen kaas (Gooise Pikante van de Kaasschuur uit Eemnes). Ook hier overtrof de rozijnen, de gebrande zonnebloempitjes, roomboter en de vers gebakken broodsmaak de smaak van de thee. Wel werd de smaak van het geheel zachter en de kaas iets milder, minder pittig. Zeker niet onaangenaam!

3 Maal is scheepsrecht! De thee in combinatie met een balletje gemaakt van griesmeel (laddu een lekkernij uit India, met een aardse, cooked pu-erh ook heerlijk!), in kokosolie gebakken cashewnootjes en rozijnen, gemengd met kokosbloesemsuiker wat kokos en kardemom. Dit matchte fantastisch! Tijdens het proeven realiseerde ik me waarom. De Ceylon thee, kokos en de kardemom (Elettaria cardamomum) zijn inheems in India. Een perfecte match met Sri Lanka!🍃🌴 

Gecombineerd met de carameltonen van de kokosbloesemsuiker, het notige van de gebrande cashewnoten, het zoete van de kokos en de rozijnen bleef dit keer de thee goed staan. De smaak werd zacht en zoet, het kruimige mondgevoel ging over in een zalvende, en de sterke, frisse, kruidige smaak van kardemom veranderde in een hele subtiele aanwezigheid. Nú gebeurde er iets met de thee! De thee werd krachtiger, en werkte versterkend in tegenstelling tot de 1e 2 gerechten waarbij de thee niet tot z’n recht kwam. Het leek wel of de thee nu eindelijk z’n ware aard toonde. Wauw! Ik waande me even in Sri Lanka…..

Aanbevolen artikelen