Over Tisgroen

Wat hebben eetbare bloemen en planten, vegetarisch eten en pure losse thee met elkaar te maken?

Alles. Dit ben ik; Ariadne Vogel-Brouwer. Voor mij komt alles bij elkaar in Tisgroen, een jarenlange passie voor de natuur en alles wat groeit en bloeit. De verwondering van zaad naar plant. Het begon al thuis met het verzamelen van stekjes, m’n kamer stond er vol mee.

De schoonheid van eetbare bloemen en planten

Een levenspad wat thuis begon met het verzamelen van stekjes, via de Theetuin in Weesp; verdieping in de manier van beplanten, en bij Koppert Cress op zoek naar eetbare bloemen en planten. Een traject van zaaien, volgen, kweken van eetbare bloem, blad en cress, tot eindproduct.

Vegetarisch koken en pure losse thee

Om uiteindelijk door het volgen van een vegetarische koksopleiding te belanden in de thee. Een nieuwe passie was geboren. Vegetarisch koken met bloemen en planten en dan thee in het bijzonder. Als erkend theesommelier neem ik je graag mee op ontdekkingsreis. Hieronder kun je meer over ‘de draad van Ariadne’ lezen.

Met vriendelijke groet,

Ariadne Vogel

Bezoekadres, op afspraak: Wakkerendijk 228A, 3755 DJ Eemnes
(terrein Natuurgeneeskunde Eemland)
06-40183715

 

Theetuin Weesp

Onder de vleugels van Jacqueline van der Kloet deed ik kennis en werkervaring op in de modeltuin van de Theetuin in Weesp en al snel stond m’n tuin bomvol met allerlei tuinplanten. Omdat planten die eetbaar zijn meer mijn interesse hadden, ging ik op zoek naar tuinplanten waarvan de bloem en het blad eetbaar was, met name ‘vergeten groentes’ namen de overhand in m’n tuin maar ook tuinplanten waarvan niet bekend was dat ze eetbaar zijn. Hiermee wilde ik verder en ‘Tisgroen’ was geboren (2008). Ik ging kweken voor Creative Chef en op zoek naar de meest onbekende eetbare planten.

Eetbare bloemen en planten

Dit ging zo goed dat ik eind 2009 terecht kwam bij een glastuinbouwbedrijf in microgroentes om daar als teeltmedewerker en later als productontwikkelaar te gaan werken. ‘Eetbare bloemen was de vraag’ en met een viooltje of een bloem van oost indische kers hoefde ik niet aan te komen, het moest onbekend, bijzonder en lekker zijn. Van het een kwam het ander en heb in de periode dat ik daar werkte, wel meer dan 300 plantvariëteiten in m’n handen gehad. Gezaaid voor de bloem, voor een cress, gestekt, de planten gevolgd, opgeschaald, alles wat bij teelt in de kas voor productie van eetbare bloemen en planten komt kijken. Een groot aantal eetbare bloemen en enkele cressen staan dan nu ook te pronken bij Koppert Cress. Een “erfenis” van mij aan hun, van een mooie periode waar ik veel geleerd heb, met passie gewerkt heb en met dankbaarheid naar terug kijk.

Een mooie periode die ik in 2016 heb afgesloten. Ik wilde meer dan alleen het kweken van planten. Begrijp me niet verkeerd, een plant van zaad tot bloem zien opgroeien fascineert me nog steeds enorm en verwonder me nog iedere dag over de schoonheid van welke bloem en plant dan ook.

Vegetarische koksopleiding

Een zoektocht naar een opleiding, waarmee ik vanuit huis voor mezelf kon beginnen, bracht me bij een vegetarische koksopleiding in Haarlem. Ik wilde namelijk meer leren over vegetarisch koken. Een wereld ging voor me open. Dit bleek een serieus, pittige, strak georganiseerde beroepsopleiding te zijn en heb ayurvedisch leren koken met gebruik van specerijen, macrobiotiek, vegan, raw food, no-waste, patisserie, hoe je een gerecht creëert, de opbouw van een menu, praktische, ‘HACCP’ richtlijnen, snijtechnieken etc. en kon met het behaalde “papiertje” voor mezelf gaan beginnen.

Theesommelier; thee met gerechten

Een eindopracht maakte deel uit van de vegetarische koksopleiding. Het werd het thema: ‘Tafelen met Thee’. Met 2 andere studenten ontwikkelden we zelf receptuur, kookten we en serveerden een 6-gangen plantaardig diner begeleid met pure losse thee in de Theetuin in Weesp. Een fantastische ervaring op een prachtige locatie. Er werd thee gedronken bij elk gerecht en de gasten vonden het geweldig. Dit smaakte naar meer…..
Door deze eindopdracht sloeg het ‘theevirus’ toe en ben ik een theesommelier opleiding gaan volgen om me verder te verdiepen in tea-foodpairing. Thee is namelijk geweldig naast een gerecht! Ook hier ben ik aan een ontdekkingsreis begonnen. Er komt zo veel meer bij kijken en er gebeurt zo veel met het schenken en drinken van losse thee, en dat wil ik graag met je delen!

Ga je mee op ontdekking

Van de manier waarop thee geproduceerd wordt tot aan de aroma’s die vrij komen bij een mooie thee, als ingrediënt in een (vegetarisch) gerecht of als ‘coldbrew’, ik neem je graag mee op ontdekkingsreis in de theewereld onder begeleiding van heerlijke vegetarische gerechten.

Workshops en proeverijen met thee

Tijdens de workshops en proeverijen met thee neem ik je mee op ontdekkingsreis in de theewereld. Een combinatie van met aandacht en precisie gezet kopje thee waarbij de tijd wordt genomen. Het beoefenen van Gongfu Cha, uit kleine theepotjes een mooie thee schenken die vaak meerdere keren opgeschonken kan worden met elk weer een andere smaakbeleving. Gongfu Cha maakt ons bewust op een mindfulness manier dat we op een langzame manier van de goede dingen in het leven moeten, mogen, genieten. Ook de “westerse” manier van theeschenken, wordt met aandacht gezet, van theezakje naar pure, losse thee….. dat is wat ik je graag mee wil geven.

Kortom: naast dat ik als theesommelier in te huren ben, verzorg ik ook vegetarische kookworkshops waarbij ik je wil laten zien en proeven dat het heerlijk is om plantaardig te koken. En hoe verrassend een pure, losse thee bij, maar ook in een gerecht kan zijn, helemaal met een bloem op je bord.

Een catering verzorgen? Of een high tea, afternoon, theediner. Ook dat kan. Net als advies geven over eetbare bloemen en planten. Kijk gerust rond op m’n website en informeer naar de mogelijkheden.

Graag tot ziens!

Ariadne Vogel

Wakkerendijk 228A, 3755 DJ Eemnes
(terrein Natuurgeneeskunde Eemland)
06-40183715