kombucha
Kombucha, een heerlijke drank en een mooi alternatief voor alcohol. Al honderden jaren in China bekend als ‘onsterfelijkheidsdrank’.

Kombucha is gefermenteerde thee. Het resultaat van een natuurlijk fermentatieproces waarbij een in  symbiose levende gemeenschap van goede gisten en bacteriën ook wel ‘SCOBY’ (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast / Engels) genoemd, gezoete thee omzet in een complexe friszure drank. Scoby’s ontstaan boven aan het oppervlak en zien er uit als een geleiachtige schijf waar
sliertjes gisten onder aan de scoby hangen. 
Het wordt in twee fases gemaakt waarbij gisten en bacteriën elk hun rol spelen. De gisten zetten in een eerste aerobe fase, dat wil zeggen: met gebruik van zuurstof, de suiker in de thee om in ethanol een drinkbare soort alcohol. Vervolgens zetten de bacteriën in een tweede anaerobe fase, afgesloten van zuurstof, de alcohol om in azijnzuur. Hier komt de zure smaak van kombucha vandaan. Dit proces wordt glycolyse genoemd. In die tweede fase kunnen smaken toegevoegd worden en variëren in smaken is eindeloos.
Het eindproduct, de kombucha, is een ‘levende’, verfrissende, zoetzure, complexe en gelaagde drank met friszure tonen en de smaak van de thee met daarnaast gezonde eigenschappen. Brouwen duurt twee weken tot een maand, afhankelijk van de hoeveelheid en of er smaken aan toegevoegd worden.

Door het fermentatieproces kan kombucha lang bewaard worden. De zuurtegraad die ontstaat, wordt verhoogd door nieuwe chemische verbindingen, ontstaan uit de polyfenolen die van nature voorkomen in thee waardoor andere micro-organismen niet kunnen groeien. Dit gebeurt ook bij voedingsproducten zoals kaas, yoghurt, zuurkool, kimchi, wijn en bier. Bier en wijn worden alcoholisch tijdens de fermentatie, in tegenstelling tot kombucha. Het alcoholpercentage hiervan is over het algemeen minder dan 0,5%.
Volgens ‘Food Standards Australian and New Zealand’ zijn producten met een alcoholgehalte onder 0,5% niet alcoholisch.
Kombucha bevat werkzame stoffen die rijk zijn aan antioxidanten, vitamines en mineralen. De bacteriën en gisten ontwikkelen glucuronzuur, glucuronisade enzymremmer, glucosamine, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines en mineralen.
 

Waar is het goed voor?

Kombucha geeft energie en helpt het lichaam in balans te brengen. Het bevordert de zelfgenezing van allerlei kwalen en aandoeningen, ondersteunt het immuunsysteem en is goed voor je gewrichten. De darmflora wordt positief beïnvloed, het heeft een natuurlijke pijnstillende en ontstekingsremmende werking daarnaast stimuleert het de spijsvertering en zet het de lever en de nieren aan om te ontgiften.

Hoe drink je het?

Als je kombucha van Tisgroen, met uitsluitend biologische ingrediënten gemaakt, voor het eerst drinkt, zul je merken dat het iets met je spijsvertering doet. Neem daarom in het begin een klein glaasje en bouw het gebruik ervan op. Ik zelf drink het niet per se voor mijn gezondheid maar als alternatief voor alcohol of frisdrank en vooral omdat ik het lekker vindt en meestal bij het eten.
Je kunt het elk moment van de dag drinken. Om de dag te starten, als je je niet lekker voelt, hoofdpijn hebt of je grieperig voelt. Het geeft mij altijd een oppepper.

Mijn favoriete moment is ‘s avonds in een wijnglas bij het eten. En als je me zou vragen welke kombucha die je maakt, het lekkerste vind, kan ik helaas geen antwoord geven. Hangt af van het moment en wat ik eet. De kombucha op basis van witte thee, groene thee en oolong, drink ik het vaakst. De groene jasmijnthee met roos is heel delicaat van smaak, is heerlijk met aziatische gerechten net als de groene jasmijnthee. Groene thee met vlierbloesem drinkt overal lekker bij, en de kombucha’s gemaakt met Pu-Erh en Puerh met zwarte bes drink ik bij voorkeur in een port glaasje, en als het even kan bij een knappend haardvuur. 

Voor mij is kombucha een onderdeel van mijn leefstijl geworden. Op de menukaart in een restaurant kijk ik altijd of ze dit in huis hebben. Om dan tot de ontdekking te komen dat non alcoholische dranken bestaan uit O.O wijn of bier met als gevolg dat het ‘ginger ale’ met munt wordt. Er valt hier nog wel winst te behalen.

Aanbevolen artikelen