Over Tisgroen

Tisgroen is een eenmanszaak van Ariadne Vogel-Brouwer, gediplomeerd theesommelier en vegetarische kok, gespecialiseerd in proeverijen en workshops met pure losse thee.

Vergeten groenten en eetbare bloemen en planten

Idolaat van planten en bloemen kon ik begin 2004 bij De Theetuin te Weesp aan de slag. Al snel groeide mijn interesse in ‘vergeten groenten’ en vooral het kweken van eetbare bloemen en planten. 4 Jaar later kwam Tisgroen van de grond en kweekte ik, naast mijn werk in de theetuin, eetbare planten en bloemen voor een chefkok in Utrecht. Dit ging zo goed dat ik eind 2009 als teeltmedewerkster R&D bij Koppert Cress, glastuinbouwbedrijf in microgroentes en eetbare bloemen (cressen en specialties) terechtkwam en stopte met Tisgroen. Na bijna 7 jaar in het R&D team gewerkt te hebben en mijn “steentjes” te hebben bijgedragen aan het assortiment van Koppert Cress, verruilde ik mijn werk in augustus 2016 voor een vegetarische koksopleiding bij Vip Health & Nutrition.

Theesommelier

Tijdens één van mijn stages kwam ik in aanraking met thee en een wereld ging voor me open. Ik vond (losse) thee altijd maar muf spul en dronk alleen maar verse kruideninfusies. Daar kwam verandering in doordat ik stage liep bij een theesommelier. Zij leerde mij pure losse thee te waarderen. Door meerdere keren heet water op te schenken bij een kwaliteitsthee, veranderde de smaak per opschenk, een aangename verrassing. Hoe temperatuur, evenals de hardheid van water, invloed heeft op de smaak van thee. Het verhaal achter de thee, hoe, waar, wanneer wordt thee geplukt, de verschillende manieren van produceren, naast de manier van thee zetten, alles, ook de kwaliteit, heeft enorme invloed op de smaak van thee. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt.

ariadne

Ik kreeg het advies om me in te schrijven voor de theesommelier opleiding bij ITC academy zodat ik mijn kennis van vegetarisch koken, eetbare bloemen en planten kon combineren met thee. Het woord bij de daad gevoegd en een jaar later, na het behalen van mijn diploma in oktober 2018, mocht ik me erkend (SVH) theesommelier noemen. Halverwege de opleiding besloot ik al snel ‘Tisgroen’ opnieuw leven in te blazen en schreef me in februari 2018 opnieuw in bij de Kamer van Koophandel.
Onder de “paraplu” van Tisgroen houd ik me nu hoofdzakelijk bezig met thee en tisanes en doe onderzoek naar de culinaire mogelijkheden ervan. Ik geef met heel veel plezier theeproeverijen en verschillende workshops met pure losse thee, tea foodpairing en het zelf brouwen van non alcoholische, c.q. probiotische dranken (waterkefir, theekefir en kombucha) op basis van thee en kruiden die ik ook verkoop op de biologische markt in Almere, bij De Stadsboerderij, op het Kemphaanpad 14. Alleen op de oneven weken ben ik daar maar de markt is er elke zaterdagochtend van 9:30 uur – 13:00 uur.

Kennismaken en contact

Wil je hier meer over weten? Je kunt contact met me opnemen door me een whatsapp of mail te sturen.

Graag tot ziens!

Ariadne Vogel