“Dry January”

Wil je het nieuwe jaar goed beginnen en de maand  januari “droog” doorkomen dan zal ik je een aantal redenen geven waarom het beter is je glas wijn of bier te laten staan. Tevens heb ik een paar simpele tips voor je om je glas wijn of bier te vervangen door een alcoholvrije drank. Begin met een maand “niet drinken” en je zult verrast zijn hoe alcohol in je leven is ingeburgerd en daarom is januari een mooi moment om (even) te stoppen met drinken van alcohol.

Waarom zou je willen stoppen met drinken?

Je zult al snel ervaren dat je alerter wordt, beter slaapt, meer energie krijgt en je huid er beter uit gaat zien (alcohol werkt uitdrogend). Je lever is er ook blij mee. Het afbreken van alcohol namelijk duurt 1 tot 1,5 uur en wordt omgezet in aceetaldehyde, een stof die giftig is voor je lever met alle gevolgen van dien. Je hart en bloedvaten hebben er ook baat bij omdat je het risico op een hoge bloeddruk verminderd. Een hoge bloeddruk kan hartritmestoornissen teweeg brengen en in het ergste geval een hersenbloeding. Daarnaast is alcohol giftig voor je hersencellen en meer dan 6 glazen alcohol per dag zorgt voor (blijvende) schade aan je hersenen. Als je dit alles weet, trekt dit je misschien over de streep!

Hoe pak ik het aan?

 • Bereid je er op voor
 • Zoek iemand die dit ook met jou wilt doen
 • Zoek afleiding. Maak een wandeling bij voorbeeld, wandelen doet goed!
 • Laat het anderen weten dat je aan “Dry January” mee doet, je inspireert vast anderen ermee
 • Koop alcoholvrije alternatieven zoals 0% bier of wijn
 • Schrijf je in voor een workshop ‘non alcoholic brouwen’ en maak de lekkerste bruisende dranken die heerlijk zijn om te drinken en gezond bovendien (o.a. kombucha en waterkefir)
 • Maak met jouw favoriete thee of kruid een sprankelthee, coldbrew of overnight brew ook hierbij kan ik je helpen
 • Een aantal websites die je kunnen ondersteunen:
  – Simply Sober
  – Ik Pas
  – No Wine Today

Maak dus een goede start voor 2021 en meld je aan voor een workshop ‘non alcoholic brouwen‘. Bij inschrijving in de maand januari krijg je bovendien 10% korting als je de code dryjanuary-21 gebruikt op de workshop prijs van € 37,50.