Over Tisgroen

Wat hebben eetbare bloemen en planten, vegetarisch eten en thee met elkaar te maken?

Alles. Dit ben ik: Ariadne Vogel. Voor mij komt alles bij elkaar in Tisgroen, een jarenlange passie voor de natuur en alles wat groeit en bloeit. Het begon al thuis met het verzamelen van stekjes, m’n kamer stond er vol mee. Ik was altijd te vinden in de buurt van planten.

De schoonheid van bloemen en planten

Een levenspad wat thuis begon met het verzamelen van stekjes, via de Theetuin in Weesp; verdieping in de manier van beplanten, en bij Koppert Cress op zoek naar eetbare bloemen en planten een traject van zaaien, volgen, kweken van eetbare bloem, blad en cress, tot eindproduct.

Koken en thee

Een nieuwe passie was geboren. Gezond koken met bloemen en planten en dan thee in het bijzonder. Als erkend theesommelier neem ik je graag mee op ontdekkingsreis. Hieronder kun je meer over mijn eigen (levens) reis lezen.

Met vriendelijke groet,

Ariadne Vogel

Bezoekadres, op afspraak: Wakkerendijk 228A, 3755 DJ Eemnes
(terrein Natuurgeneeskunde Eemland)
06-40183715

 

Theetuin Weesp

Onder de vleugels van Jacqueline van der Kloet deed ik kennis en werkervaring op in de modeltuin van de Theetuin in Weesp en al snel stond m’n tuin bomvol met allerlei tuinplanten. Omdat planten die eetbaar zijn meer mijn interesse hadden, ging ik op zoek naar tuinplanten waarvan de bloem en het blad eetbaar was, met name ‘vergeten groentes’ namen de overhand in de tuin maar ook tuinplanten waarvan niet bekend was dat ze eetbaar zijn. Hiermee wilde ik verder en ‘Tisgroen’ was geboren (2008). Ik ging kweken voor Creative Chef en op zoek naar de meest onbekende eetbare planten, dat was voor mij de uitdaging! 

Koppert Cress

Dit ging zo goed dat ik eind 2009 terecht kwam bij Koppert Cress om daar als productontwikkelaar aan de slag te gaan; ‘eetbare bloemen was de vraag’ en met een viooltje of een bloem van oost indische kers hoefde ik niet aan te komen, het moest onbekend, bijzonder en lekker zijn.

Eetbare bloemen en Cressen

Van het een kwam het ander en heb in de periode dat ik daar werkte, wel meer dan 400 plantvariëteiten in m’n handen gehad. Gezaaid voor de bloem, voor een cress, gestekt, de planten gevolgd, opgeschaald, alles wat bij teelt in de kas voor productie van eetbare bloemen en planten komt kijken. Een groot aantal eetbare bloemen en enkele cressen staan dan nu ook te pronken bij Koppert Cress. Een “erfenis” van mij aan hun, van een mooie periode waar ik heel veel geleerd heb en met passie heb gewerkt.

Een mooie periode die ik in 2016 heb afgesloten. Ik wilde meer dan alleen het kweken van planten. Begrijp me niet verkeerd, een plant van zaad tot bloem zien opgroeien fascineert me nog steeds enorm en verwonder me nog iedere dag over de schoonheid van welke bloem en plant dan ook.

Vegetarische koksopleiding

Een zoektocht naar een opleiding waarmee ik vanuit huis voor mezelf kon beginnen bracht me bij een vegetarische koksopleiding in Haarlem, bij VIP Health & Nutrition. Ik wilde namelijk meer leren over vegetarisch koken. Een wereld ging voor me open. Dit bleek een serieuse, pittig, strak georganiseerde beroepsopleiding te zijn. Waanzinnig veel geleerd. Ik kan nu meer dan een pasta met pesto maken 😉 Veel meer! Heb leren koken op de ayurvedische manier, macrobiotiek, vegan, raw food, no-waste, patisserie, hoe je een gerecht creëert, opbouw van een menu, praktische, ‘haccp’ richtlijnen, snijtechnieken etc. en met het “papiertje” kon ik voor mezelf gaan beginnen!

Tafelen met Thee

Een uitdagende en bijzonder inspirerend opleidingsjaar! Door een eindopracht, met als thema ‘Tafelen met Thee’ ben ik in aanraking gekomen met het ‘thee-virus’. Met 2 andere studenten, ontwikkelden we zelf receptuur en serveerden een 6-gangen plantaardig diner begeleid met pure losse thee in de Theetuin in Weesp. Het was een fantastische ervaring op een prachtige locatie. Er werd thee gedronken bij elk gerecht en de gasten vonden het geweldig.Dit smaakte naar meer…..

Thee sommelier

Als gevolg van deze eindopdracht, het enthousiast ontvangen diner bij de gasten, met de pure theeën die we er bij serveerden, ben ik inmiddels erkend theesommelier, via ITC-academy, om me te gaan toeleggen op tea-foodpairing. Thee is namelijk zo geweldig naast een gerecht! Ook hier ben ik aan een ontdekkingsreis begonnen. Er komt zo veel meer bij kijken en er gebeurt zo veel met het schenken en drinken van losse thee, en dat wil ik graag met je delen!

Ga je mee op ontdekking

Van de manier waarop thee geproduceerd wordt tot aan de aroma’s die vrij komen bij een mooie thee, als ingrediënt in een (vegetarisch) gerecht of als ‘coldbrew’, ik neem je graag mee op ontdekkingsreis in de theewereld onder begeleiding van heerlijke vegetarische hapjes. 

Workshops en proeverijen met thee

Tijdens de workshops en proeverijen met thee laat ik je thee beleven. Een combinatie van met aandacht en precisie gezet kopje thee waarbij de tijd wordt genomen. Het beoefenen van Gongfu Cha, uit kleine theepotjes een mooie thee schenken die vaak meerdere keren opgeschonken kan worden met elk weer een andere smaakbeleving. Gongfu Cha maakt ons bewust op een mindfulness manier dat we op een langzame manier van de goede dingen in het leven moeten, mogen, genieten. Ook de “westerse” manier van theeschenken, wordt met aandacht gezet, van theezakje naar losse thee….. dat is wat ik je graag mee wil geven.

Kortom: naast dat ik als theesommelier in te huren ben, verzorg ik ook vegetarische kookworkshops waarbij ik je wil laten zien en proeven dat het niet nodig is om met dierlijke producten te koken. Hoe lekker plantaardig kan zijn, hoe verrassend thee in een gerecht kan zijn, helemaal met een bloem op je bord en een mooie thee erbij geserveerd.

Een catering verzorgen? Of een high tea, afternoon, theediner. Ook dat kan. Net als advies geven over eetbare bloemen en planten. Kijk gerust rond op m’n website en informeer naar de mogelijkheden.

Graag tot ziens!

Ariadne Vogel

Wakkerendijk 228A, 3755 DJ Eemnes
(terrein Natuurgeneeskunde Eemland)
06-40183715